.

Šéfkuchař Zbyněk Diatka u nás ve škole

Hlavní foto: 
Datum/čas konání akce: 
Pátek, 19. Leden 2018 - 11:30

Vaření s Podravkou - Lagris

Velikou výhrou každého pracujícího člověka je sehraný kolektiv, který drží pospolu a nebrání se různým změnám a výzvám. Je prokázané, že pracovní stereotyp člověka neobohacuje, ba naopak ubíjí. K tomu, aby se mohly pracovní změny realizovat, je zapotřebí mít kolektiv
a vedení, kteří se snaží jít těmto změnám naproti. Právě takový kolektiv jsem potkala v naší školní jídelně při ZŠ Labská v Brně. Kromě toho, že denně připravíme stravu pro cca 800 strávníků, snažíme se neustále přicházet s nějakým zpestřením našeho jídelníčku.

Protentokrát jsme oslovili firmu Podravka, která k nám zaslala šéfkuchaře pana Zbyňka Diatku, aby nám ukázal různé novinky a trendy, které získal při svých pracovních cestách po Evropě, především pak ve Středomoří. Z pestré škály pokrmů jsme pro pátek 19. 1. 2018 společnými silami vybrali následující:

Polévka s kuskusem a zeleninou

  1. Bylinková kuřecí prsíčka na másle s bazalkovo-rajčatovou omáčkou, těstoviny
  2. Halušky se špenátem a vepřovými kousky

Pan kuchař nastoupil do naší kuchyně pracovně oděn brzy ráno společně s našimi kuchařkami a od prvního momentu převzal vedení, přičemž v kuchyni vládla velmi přátelská atmosféra. S vedoucí kuchařkou práci rozvrhli naprosto fundovaně, bez jakékoliv nervozity se uvařilo v tento den 811 obědů o dvou chodech. Přestože nikdy v naší kuchyni nebyl,během půl hodinky se v ní pohyboval, jako kdyby tu pracoval 10 let. To stejné pak v organizaci práce. Netušil, jak je náš kolektiv sehraný, během chvilky všechna děvčata získal na svou stranu,
ležérním způsobem práci rozděloval a neustále kontroloval. Měl naprostý přehled
o každičkém pracovním kroku. Byla to doslova a do písmene "kuchařská symfonie".

Během dopoledne nás navštívily zvídavé žákyně, které s panem šéfkuchařem natočily rozhovor. Z jeho odpovědí bylo zjevné nadšení a entusiasmus, je velkým zastáncem školního stravování, které je veřejností a rodiči často kritizováno. Velký význam a smysl školního stravování vidí v tom, že mají děti denně zajištěno jedno teplé jídlo, uvařené vždy z naprosto čerstvých a kvalitních surovin při dodržování striktních pravidel výživových norem. Možná se někdy zdají nutriční doporučení tzv. „odlehčených dnů“ bez masa, s větším množstvím zeleniny, ryb a luštěnin nesmyslná, ale dle něj je nutno reagovat při výživě dětí a dospělých generačně. Naše babičky a dědové možná spořádali více množství kalorického, mnohdy hodně moučného a masitého pokrmu, ale také měli více pohybu a těžké práce.

V neposlední řadě pan kuchař během dopoledne několikrát vznesl kritiku ohledně čistoty restauračních provozů. Za celou dobu své praxe se nesetkal se školní jídelnou, která by byla v oblasti hygieny zanedbaná, právě naopak! Školní jídelny jsou dle něj v tomto ohledu na vysoké úrovni.

Když bylo vše vzorně uvařeno a pro nejen dětské strávníky nachystáno, tak se náš pozvaný šéfkuchař, čistě převlečen a s vysokou čepicí na hlavě, postavil k výdejnímu okénku a doslova si užíval servírování svých dobrůtek dětem. Nejenže jim s láskou jídlo nabíral a podával, ale vyptával se jich, ony zase jeho. Dětem moc chutnalo, o čemž svědčila veliká fronta na přídavek. O přídavku také hovořil pochvalně, je to jedinečná výhoda, která v žádném jiném typu stravování neexistuje.

Z usměvavých tvářiček, někdy i červených pusinek od „červené“ omáčky a prázdných talířků jsme se v závěru dne všichni shodli, že tato práce měla smysl. 

Video:

Fotografie: 

Kontakty

Tel. 547 218 165
Mobil: 777 246 767
E-mail: skola@zslabska.cz
Tel.jidelna: 547 223 475
Facebookový profil: - zde -

Elektronická žákovská knížka

logo Edookit Vstupte

Kalendář aktivit

M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Interní informační systém

Vstupte