.

Zdravá školní jídelna

Certifikát Zdravá školní jídelnaVážení rodiče,

naše školní jídelna se v loňském roce připojila k projektu Zdravá školní jídelna, jejíž certifikát obdržela letos v březnu. Pracovníci školní jídelny projevili o zlepšení školního stravování velký zájem a rádi by Vašim dětem předkládali kvalitní a nutričně vyvážená jídla.

Ve školním roce 2015/2016 Vaše školní jídelna postupně zaváděla do praxe 10 kritérií, která pomohla zvýšit kvalitu školního stravování. Jednotlivá kritéria byla zaváděna tak, aby změny byly postupné, nenásilné a děti měly čas si na ně zvyknout. Často se nejednalo o změny významné, někdy to byly pouze drobné korekce, které ale mnoho ovlivní.
 

Školní jídelna splnila a plní následující kritéria:

  1. Vhodný pitný režim – s každodenní nabídkou neslazených nápojů. Nápoj má dodat
    tělu tekutiny, nikoli nadbytečnou energii v podobě cukrů.
  2. Jídelníček je sestaven dle pravidel Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví
    ČR ke spotřebnímu koši. Tato jednoduchá doporučení zvyšují pestrost jídelníčku a
    jsou jednoznačným návodem, jak má vypadat racionální strava.
  3. Spotřební koš je veden správně a bezchybně.
  4. Používání dochucovadel je omezeno na případné finální dochucení pokrmu
    (polévky), pokud je však nutné. Snížením používání dochucovadel se pokusíme snížit
    příjem soli a sodíku ve stravě dětí.
  5. Školní jídelna vaří převážně z čerstvých surovin, pokud používá konvenience tak
    pouze 1. a 2. stupně a dbá při výběru na jejich kvalitu. Toto kritérium opět apeluje na
    snížení příjmu sodíku a kuchyňské soli, které mají za následek řadu civilizačních
    onemocnění.
  6. Jídelníček je veřejně dostupný, abyste Vy i veřejnost mohli sledovat změny
    k lepšímu.
  7. Zařazení receptur „Vím, co jím“ – se zaměřením na snížení kuchyňské soli ve
    školních obědech – bez použití instantních směsí.
  8. Výzdoba jídelny – příjemné a podnětné prostředí. Byli bychom rádi, aby prostředí
    školní jídelny bylo podnětným místem, kde se děti dozvědí řadu informací o jídle.
  9. Komunikace jídelna ↔ rodiče, jídelna ↔žáci. Rádi bychom, abyste věděli, co Vaše děti
    jedí, jestli jim chutná, co vracejí, co jim nechutná. Jak byste si Vy představovali, aby
    se děti stravovaly, co je pro Vás důležité a jak to lze skloubit se stávající legislativou a
    správnou výživou. Vědí děti, z čeho a jak se vyrábí potraviny, jaké známe druhy
    obilovin a luštěnin, jak voní bylinky atd. I to je prostor, jak předat informace a znalosti
    z jídelny směrem k dětem.
  10. Čtvero ročních období – sezónnost a regionálnost potravin. Někdy se prostě vyplatí
    koupit ovoce a zeleninu v plné zralosti z místních zdrojů. Chutná lépe a obsahuje více
    vitamínů. Každé roční období je typické pro některé ovoce a zeleninu.

Není nám jedno, co Vaše dítě dostane na talíř ve školní jídelně.

 

Kontakty

Tel. 547 218 165
Mobil: 777 246 767
E-mail: skola@zslabska.cz
Tel.jidelna: 547 223 475
Facebookový profil: - zde -

Elektronická žákovská knížka

logo Edookit Vstupte

Kalendář aktivit

«  
  »
M T W T F S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Interní informační systém

Vstupte